Mijn naam is Karel Schepers. Ik ben directeur van VITA Bedrijfshulpverlening. Daarnaast ben ik instructeur binnen mijn bedrijf. Uiteraard heb ik een team om mij heen met wie ik samen werk om de doelstelling van mijn bedrijf te realiseren: cursisten de kennis én het zelfvertrouwen geven om te kunnen handelen in (nood)situaties.
Hulpverlening is mij met de paplepel ingegoten. Mijn vader was mijn grote voorbeeld. Hij heeft 35 jaar bij de beroepsbrandweer gewerkt. Hij was er echt altijd voor de mensen die hij moest helpen. En dat is wat ik ook heel belangrijk vind. Er zijn voor de slachtoffers, maar zeker ook voor de hulpverleners.
Als oud-militair, verpleger en politieagent heb ik meer dan 20 jaar ervaring op mogen doen op straat voor wat betreft de hulpverlening in het algemeen. In deze functies heb ik heel veel gezien en meegemaakt. Hierdoor heb ik een goed beeld van wat werkt en wat minder goed werkt. In mijn werk als instructeur kan ik dan ook de theorie ondersteunen met voorbeelden uit de praktijk.
In 1995 ben ik opgeleid als instructeur Eerste Hulp en sinds 2008 ben ik ook docent brandpreventie.
Daarnaast houd ik mij als bestuurslid van het NODE bezig om instructeurs EHBO te ondersteunen en het EHBO onderwijs te bevorderen.
Ik vind het belangrijk dat het onderwijs aansluit bij de groep die ik voor mij heb. Of het nu gaat om BHV (Bedrijfshulpverlening), Eerste Hulp aan kinderen, brandbestrijding of een eerste hulp opleiding. De situaties moeten herkenbaar zijn voor de cursisten en zij moeten zich een voorstelling kunnen maken dat iets bij hen thuis of op het werk gebeurt.
Tijdens de trainingen wordt regelmatig gebruik gemaakt van een simulatieslachtoffer. Dit is iemand die ongevalssituaties kan naspelen waardoor het voor de deelnemers duidelijk wordt wat er kan gebeuren bij een ongeval. Enerzijds gaat het dan om het letsel wat iemand heeft en anderzijds kan het gaan om de reactie van het slachtoffer en de omstandigheden waarin je het slachtoffer aan kunt treffen.
Naast de reguliere lesmogelijkheden begeleid ik ook ontruimingsoefeningen op locatie.Hier merk je vooral dat de deelnemers dit als waardevol ervaren. Het is herkenbaar, omdat het op hun eigen werkplek is en de leerpunten kunnen dan ook meteen geoefend worden.
Naast verdieping voor de cursisten organiseer ik jaarlijks een symposium voor collega-docenten om de vakkennis uit te breiden.
Samengevat: Vanuit mijn kennis en met passie voor mijn beroep geef ik mijn cursisten de kennis én het zelfvertrouwen om te kunnen handelen in (nood)situaties.
De doelstelling van VITA BHV is het EHBO/BHV onderwijs toegankelijk te maken voor iedereen op een eenvoudige, praktijkgerichte manier. Het belangrijkste moment voor de hulpverlening is de eerste 15 minuten voordat de professionele hulpverlening aanwezig is. De meeste levens kunnen gered worden in deze 15 minuten waardoor de EHBO’er of BHV’er de belangrijkste persoon is in de hulpverlening.
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over Vita BHV
Bezoek onze faceboekpagina